ATLARLA DOĞAL GÜZELLİKLERİ KEŞFET
Nis
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu, başta bedensel ve zihinsel özürlü insanların rehabilitasyonu olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde atlardan yararlanılabileceğini bildirildi.
Rektör Prof. Dr. Kutlu, 20.yüzyılın başlarından itibaren kullanıldığı bilinen ``atla tedavi``yönteminin tıbbı bir tedavi şekli olarak kabul edildiğini ve bu yönteme başta İngiltere ve Amerika olmak üzere birçok ülkede başvurulduğunu belirtti.
Sadece ABD`de 600`ün üzerinde ``atla tedavi merkezi`` bulunduğunu belirten Kutlu, Türkiye`de ise resmi bir çalışmanın SÜ Binicilik Tesisleri`nde Prof. Dr. Sefa Kapıcıoğlu önderliğindeki bir ekiple başlatıldığını ve özel gayretlerin sürdürüldüğünü kaydetti.
Atlar her derde deva
Rektör Prof. Dr. Kutlu, ``atla tedavi`` yöntemine, ortopedik hastalıklar, otizm (içe kapanıklık), beyin yaralanmaları, inme, beyin felci, down sendromu, ruhi bozukluklar, işitme-öğrenme bozuklukları, bedensel gerilik ve bazı omurilik hastalıkları gibi pekçok rahatsızlığın giderilmesinde başvurulduğunu anlattı.
Bu yöntemlerin birçok kazanımları olduğunu belirten Kutlu, şunları söyledi:
``Atla tedavi, çevreye ait duyuların gelişmesi, göz-el koordinasyonunun sağlanması ve ayırdedebilme yeteneğinin kazanılması açısından en ideal yöntemdir. Bütün kasları dengeli bir şekilde çalıştırdığı için özellikle bedensel özürlü insanların zayıf adalelerinin gelişmesine yardımcı olur.
İnsanları psikolojik açıdan da rahatlatmaktadır. Bu yönteme başvuranlar, kendilerini daha iyi hissetmekte, özgüvenleri artmakta, dış dünyayla sağlıklı bir iletişim kurmaktadırlar. Bu tedavinin dikkat çeken diğer bir tarafı da, sabrın gelişmesi, duyuların kontrol edilmesi ve öz disiplinin geliştirilmesidir.``
Bu yöntemin arkadaşlıkları artırarak, kişinin sosyal yaşamına olumlu etkiler yaptığını da kaydeden Rektör Prof. Dr. Kutlu, özürlü insanların tek başına yapamadıkları pek çok şeyi at yardımıyla yapabildiklerini kaydetti.